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petits pois à la française

Domaines
  1. alimentationlégume
  2. alimentationmets
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1983
  • Accéder à la fiche en anglais : peas à la française

Définition :

Cuits sans eau dans une casserole, avec beurre, lardons maigres, petits oignons, un ou deux cœurs de laitue, du sel, du poivre et une pincée de sucre en poudre. Assaisonnés de beurre frais au moment de servir.

Terme privilégié :

petits pois à la française n. m. pl.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1983

    Note :

    (Recipe:)) choose a deep sauce pan, big snough to contain the peas and all garnish, put into it one quart (litre) of fresh garden peas, a lettuce heart shredded into a chiffonnade, 12 small onions (new, if in season), a bouquet garni composed of parsley and chervil, 1/4 pound (125 grams) of butter, 1 2/3 teaspoons (10 grams) of salt and 4 teaspoons (20 grams) of sugar. Stir to mix all the ingredients. Add 3 to 4 tablespoons of cold water. Bring to the boil, then simmer gently with a lid on. At the last moment, when the peas are cooked, remove the bouquet garni, take the pan off the fire and add 3 or 4 teaspoons of fresh butter. Mix and serve in a timbale.

    Terme :

    1. peas à la française

    Terme associé :

    1. green-peas French style

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