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enrobage à la paraffine

Domaine
  1. alimentationfromage
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1982
  • Accéder à la fiche en anglais : paraffin wax coating

Note :

Pour la présentation (du fromage), en vue de la commercialisation, à la fin de l'affinage, beaucoup de dispositions jouent un rôle esthétique ou traditionnel telles l'enveloppement dans des feuilles de hêtre, pour le fromage de Dreux, dans des papiers d'aluminium pour les divers Bleus, des papiers sulfurisés, ou des cartons légers (fromages frais), des boîtes de bois de peuplier ou de carton (Camembert, carrés de l'Est, etc.) l'enrobage dans la paraffine colorée au rocou (Hollande).

Termes privilégiés :

enrobage à la paraffine n. m.
paraffinage n. m.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1982

    Notes :

    Paraffin wax is customarily applied to young cheese encased in cloth bandages at a temperature of 118 °C for 5 seconds.

    Cheese coated with paraffin wax loses some water, but at a much slower rate than unwaxed cheese. Carbon dioxide, hydrogen sulfide, and other gases can diffuse out through the wax. Other forms of cheese wax are available. One type is applied over the first paraffin wax layer, usually for long hold ripened cheese. Compared to paraffin wax, this second form of wax displays more flexibility and a lower water vapor transmission. A third form of wax is a low temperature, flexible type.

    The activity of organisms on the surface is prevented in Swiss cheese by frequently cleaning the rind; for Cheddar cheese, this is done by coating the cheese with paraffin wax and holding it in a cool room with low humidity.

    Termes :

    1. paraffin wax coating
    2. paraffining
    3. paraffin coating

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