homogénéisation du lait
- Domaine
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- alimentationlait
- Dernière mise à jour
Définition :
Opération consistant à maintenir l'émulsion de matière grasse en pulvérisant mécaniquement les globules afin de ramener leur diamètre à un chiffre voisin de 1 à 2 μ.
Note :
L'homogénéisation entraîne des modifications assez sensibles de la structure physico-chimique du lait.
Terme privilégié :
- homogénéisation du lait n. f.
Traductions
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anglais
Auteur : Office québécois de la langue française,Notes :
Homogenized milk may give different results than nonhomogenized milk when used in the cookery of certain products. Recent studies indicate that the protein of homogenized milk is more readily coagulated by heat and acid than the protein of nonhomogenized milk.
The effects of homogenized can be varied by the amount of presure placed on the homogenized valve. The result of homogenization isa more perfect emulsion. Fat globules are reduced in size to 2 microns or less, and the general effect is to increase the viscosity and smoothness of the homogenized product. Cream will not rise on homogenized milk, nor will the butterfat churn out of homogenized milk, or cream.Terme :
- milk homogenization