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lait sur

Domaine
  1. alimentationlait
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1983
  • Accéder à la fiche en anglais : sour milk

Notes :

Acidifié, de culture : certains produits laitiers, surtout la crème et le lait, peuvent être acidifiés, soit directement par des acidifiants, soit indirectement par l'action d'une culture bactérienne. Il existe une gamme de produits laitiers de culture : beurre de culture, crème sure, yogourt, babeurre de culture, lait à l'acidophile, etc.

Sur adj. : l'adjectif sur détermine un produit qui a un goût acide, légèrement aigre. Il peut s'agir d'un produit détérioré, par exemple le lait sur, ou un produit volontairement acidifié par l'action d'une culture bactérienne, par exemple la crème sure vendue dans le commerce.

Terme privilégié :

lait sur n. m.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1983

    Définition

    Milk containing lactic acid bacteria.

    Note :

    The bacteriology of dairy products would be comparatively simple if it were possible to divide the bacteria found in milk into two groups; one containing the organisms that are beneficial or desirable, and the other, those that are detrimental. Such a division is not practicable as the same organism may act differently under different conditions. In other words, certain bacteria may be useful in one product and yet be very undesirable in another. The bacteria that produce lactic acid by fermenting lactose illustrate this difference. Of special interest are the Streptococcus lactis group and the Lactobacilli. These organisms are not desirable in fresh milk because they cause the milk to sour, their growth is essential in the preparation of buttermilk, cheese, and some other dairy products.

    Terme :

    1. sour milk

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