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glycol

Domaine
  1. chimiechimie organique
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1986
  • Accéder à la fiche en anglais : glycol

Définitions :

Solvant pour nitrocellulose, gélatine.

Glycols : Série de composés organiques faisant partie des alcools, mais possédant deux groupes oxhydryle (OH, atomes d'oxygène et d'hydrogène) sur des atomes différents de carbone. Le premier membre de la série est l'éthylène-glycol, très utilisé comme antigel pour les voitures et comme constituant de nombreux dispersants chimiques actuels.

Terme privilégié :

glycol n. m.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1986

    Notes :

    Glycols are stable materials which absorb and retain moisture and are thus much used as humectants. Other major applications are as solvents for dyes and in protective coatings, as plasticizers in plastics, as permanent antifreeze compounds, and as hydraulic fluids. The more important members of this group are ethylene glycol and propylene glycol, together with their respective condensation polymers, esters, acetates, etc. The propylene group finds use as stabilizers and emulsifiers in food products.

    The term is often attached to the simplest member of the class. The glycols are colourless liquids or low-melting solids that show the chemical behaviour typical of alcohols.

    Terme :

    1. glycol

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