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bière sauvage

Domaines
  1. brasseriecontrôle de la qualité de la bière
  2. brasserietype de bière
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1986
  • Accéder à la fiche en anglais : gushing beer

Définitions :

Bière dont la mousse est trop violente.

Bière débordant dès l'ouverture de la bouteille.

Notes :

La cause peut en être une saturation trop forte ou une trop grande agitation.

Sont rangées parmi les bières sauvages toutes les bières qui giclent (à la suite d'accidents de fabrication ou de durées d'agitation trop longues).

Terme privilégié :

bière sauvage n. f.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1986

    Notes :

    Gushing, wild, overfoaming or jumping beer, as it is variously called, is an undesirable quality in a packaged beer.

    In the case of gushing beer, a sudden release of carbon dioxide takes place at the instant the container is opened, creating a vast number of very minute bubbles throughout the beer volume which expand and ascend very quickly, resulting in a bursting stream of foamy beer that flows out of the container. In severe cases, more than half the content may be lost, occasionally showing a continuous spurt of 2-10 cm high. This violent gushing action usually eases after a few seconds. The terme gushing thus designates beer that foams excessively and which cannot be classified as mishandled or wild.

    Termes :

    1. gushing beer
    2. wild beer
    3. overfoaming beer

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