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atténuation apparente

Domaine
  1. brasseriefermentation de la bière
Auteur
Office québécois de la langue française
Dernière mise à jour
1986
  • Accéder à la fiche en anglais : apparent attenuation

Définition :

Rapport B-b/Bx100 (B densité primitive, b densité apparente) où la densité b en Balling détermine une densité apparente c'est-à-dire mesurée sur de la bière privée de CO2 par agitation, mais contenant de l'alcool.

Note :

L'atténuation apparente est celle obtenue en tenant compte des indications du saccharimètre ou du densimètre. Elle est plus élevée que l'atténuation réelle. En effet, la teneur en alcool de la bière ou du moût intervient avec le résultat que le saccharimètre s'enfonce plus et que le calcul donne une valeur trop élevée.

Terme privilégié :

atténuation apparente n. f.

Traductions

  • anglais

    Auteur : Office québécois de la langue française, 1986

    Note :

    Attenuation may be "apparent" or "real". Apparent attenuation is caused by: a, loss of fermentable extract; b, formation of alcohol. Loss of extract will cause a thinning of the liquid and a lowering of its specific gravity, but a further thinning and lowering of specific gravity will be effected by the presence of the alcohol. The difference in gravity between the wort and the beer appears to be due to a loss of extract but is in fact due partly to the presence of the alcohol.

    Termes :

    1. apparent attenuation
    2. apparent degree of attenuation
    3. apparent degree of fermentation

    The apparent degree of attenuation shows how many parts out of a hundred parts of extract are apparent by fermented. The apparent degree of attenuation is usually from 65-80 %.

    The apparent degree of fermentation is the difference between the extract in original wort and apparent extract in the fermenting or fermented wort divided by the original extract.

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