artichaut
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Notes :
Artichaut. Capitule (regroupement de très nombreuses petites fleurs insérées les unes à côté des autres dans un réceptacle) d'une plante potagère originaire de la région méditerranéenne.
L'artichaut (Cynara scolymus) s'enracine profondément et possède sur sa partie souterraine des rejets, ou œilletons. Lorsqu'il s'est développé en tige florale épaisse et droite, il porte à son sommet un capitule central, appelé maître, et en son dessous des capitules latéraux, ou ailerons. Ces capitules, nommés encore têtes ou pommes, sont des légumes réputés, dont seuls le fond (réceptacle) et la base charnue des écailles (bractées) sont consommables.
Terme privilégié :
- artichaut n. m.

Traductions
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anglais
Auteur : Office québécois de la langue française,Définition
The flower head of the artichoke having large oval involucral bracts with fleshy bases that with the receptacle are cooked as a vegetable.
Notes :
Artichokes are cultivated for the edible thickened scales and bottoms, or heart, of the immature flower heads, which sometimes exceed 4 inches (10 cm) in diameter before they become too old for eating.
Artichokes are members of the family Compositae.
The artichoke is not known in the wild and quite likely was developed from the cardoon by ancient agriculturists.
Fresh artichokes add a gourmet feeling to any menu. Cook in salted water with a sqeeze of lemon juice to help retain color. A Hollandaise sauce is appropriate with hot artichokes and a vinaigrette sauce when they are served cold. For stuffed artichokes, spread the leaves open, cut off some of the hard tips and remove some of the center leaves; fill with seafood or meat mixture and bake.Termes :
- artichoke
- globe artichoke
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latin
Auteur : Office québécois de la langue française,Terme :
- Cynara scolymus