pumpernickel
- Domaine
-
- alimentationboulangerie et pâtisserie
- Dernière mise à jour
Définition :
Pain noir, d'origine westphalienne, fait de seigle broyé et contenant tout le son du grain.
Termes privilégiés :
- pumpernickel n. m.
- pain de seigle noir n. m.
-
[pumpernickel] Nom d'un pain complet créé à Usnabrück pendant la famine [1400].
Pumper serait une onomatopée évoquant l'action de la levure, et nickel une abréviation du prénom Nikolaus.
Traductions
-
anglais
Auteur : Office québécois de la langue française,Note :
The finest qualities of this are richly fruited rye breads, very dark, almost black in colour, and in some cases wrapped and sold as a great delicacy or speciality. Ordinary pumpernickel, popular in Westphalia in Germany, is coarse rye bread made of whole rye meal coarsely ground. Frequently it is not fermented in the ordinary manner but some aeration is achieved by the use of a "sour", or sour dough, used as leaven. The resultant rye bread is very solid.
Termes :
- pumpernickel rye bread
- pumpernickel
- pumpernickel bread
- dark rye bread
- dark bread